Floare de COLT –  este un simbol al curajului, iar basmul recunoaste in ea dovada iubirii eterne/ a dragostei, al puritatii … in timp ce simpli privitori o considera o minune/ simbol al naturii si al longevitatii …

Floarea-de-colt :

  • Semnificatia germana a numelui este edel – aristocratic si weiss – alb.
  • Greu de gasit, ea devine in imaginarul popular o adevarata comoara, iar cei care se incumeta sa o caute sunt eroi ce risca totul (pentru a trece prin acest test) la capatul caruia se vor numara printre putinii care au avut curajul/sansa de a gasi aceasta delicata floare.
  • Pentru ca in basme/ povesti – ei trebuie sa depaseasca numeroase obstacole, sa lupte adesea cu fiinte fabuloase, sa infrunte muntii si pericolele acestora, totul pentru trofeul suprem – „Floarea de colt”.

Chiar si culeasa floarea isi pastreaza forma si culoarea mult timp de aceea se mai numeste si floarea nemuritoare  sau floarea amintirilor !!!

floare_de_colt

Floarea de colt este o floare foarte rara si creste pe varfuri montane cu inaltimi de 1500-3400 metri.

Metabolismul rar al florii de colt a protejat-o timp de mii de ani in conditii climatice aspre.

O alta legenda din zona Alpilor, ne povesteste ca:

Ceva timp in urma, pe cel mai inalt varf din Alpi, a trait o zana frumoasa, pe care toata lumea a numit-o Craiasa Zapezii.

Legenda palatului de cristal si a reginei frumoase s-a imprastiat in cele mai indepartate zari alpine.  Fascinat de aceasta legenda, un vanator, a decis sa isi incerce norocul. Dupa ce a mers vreme de mai multe zile, el a urcat pe piscurile acoperite de zapada si gheata, in ciuda vantului. De multe ori se parea ca totul era pierdut, dar gandul la craiasa cea frumoasa ii dadea puteri noi si se forta sa mearga mai departe. In cele din urma, el a vazut un palat de gheata stralucitor, si-a adunat ultimele lui puteri si a intrat in Sala Tronului. A fost atat de socat de frumusetea craiesei, ca nu a putut rosti un cuvant. Craiasa s-a uitat in tacere si a crezut ca daca el nu cere mana ei, atunci nu este nevoie sa apeleze la spiridusi. Spre surprinderea ei a descoperit ca, comportamentul vanatorului a atins inima ei, dandu-si seama ca-l place pe acest vanator indraznet (care era tanar si frumos).

Chiar si asa spiridusii au decis intr-o seara dupa lasarea intunericului, ca pe tanarul vanator sa il arunce de pe o stanca. Craiasa Zapezii a vazut totul dar nu a putut face nimic, fiindca inima ei de gheata intr timp s-a topit.

Si astfel o lacrima i-a curs pentru prima data din viata ei, iar acea lacrima – „lacrima craiesei” a cazut pe acea stanca si s-a transformat intr-o stea de argint mica. Asa a aparut insasi legenda si  prima floarea de colt  – flori, care de atunci se gasesc doar pe varfurile cele mai inalte si pe marginea prapastiilor !!!

………………………………………………………………………………………………………………

  • Insa e doar o povestea,  o frumoasa poveste cu evolutie mistica, fiindca ma simt si eu o mica printesa intr-un univers aparte de ganduri si cuvinte nerostite : EU-uuu, nimeni altcineva, nimic altceva.
  • In alte povesti, lucrurile-s mai incurcate/ incalcite

” Numai acolo unde o printesa poartă văl si sclipeste ca un diamant, poate fi o floare rara avand culoarea puritatii – si astfel dorinţa de a-i citi chipul prinde contur”. (d.inncognitto)

Reclame